неделя, 5 ноември 2017 г.

Юристът vs. палачинките

Откакто се събрахме с милото, той отговаря за неделните палачинки. С радост му делегирах това занятие и докато не започне да го възприема като пробационна мярка, ще се излежавам всяка неделя. Тази обаче, милото е нещо настинал и изобщо не изглежда като да разбира свойството и значението на постъпките си. Та, затова аз се заемам със задачата.
Реших да изпробвам нова рецепта от нета за някакви американски палачинки. Фактическият състав изглежда леко съмнителен, но наречено ли е палачинка, вкусно ще да е. За да не наруша температурния делириум на милото и под страх от обвинение в измяна, забравям за миксера и разбивам сместа с вилица. Няма да ви лъжа – не изглежда добре.
Загребвам с умисъла да направя закуска. Получава се негоден опит. Тестото пада на парцали в тигана, като да е приготвено с користна цел. Тая вилица, с която по-рано разбивах, трябва да я изземат в полза на държавата. Надеждата умира последна, само когато не е имало предварителна престъпна дейност. Тук явно ще има и последваща.
Буците в сместа са от неразбитото брашно. При докосването с тигана се надуват в балон и се пръскат като зле скалъпено алиби. Брашно вече има навсякъде, но не и в тигана. Сместа прегаря. Изразът „да обърнеш палачинката“ придобива нов смисъл. Първата е a la floor. Следващите стават част от тигана и ведно с черния дим в кухнята действат като организирана престъпна група.
Докато си мисля как този жълтък се е озовал на челото ми, забелязвам милото. Подпрял се е на вратата и ме гледа с онзи поглед „Какво ти се е случило?!“ Точно както ме гледаше пред кварталната аптека преди месец. Добре. Няма да го убия със закуската. Вече изглежда като мъртвец. Взимам си трайното разстройство на съзнанието и отивам да го прегърна. Пари като новите изменения на НПК. 
- Може ли един чай?
Обръщам се и още преди да съм стигнала до електрическата кана, казва:
- Чакай, чакай, ще направя и за теб!
Сега седя и гледам как милото реже лимон и се прави, че не забелязва детайлите на местопрестъплението. Чудя се защо просто не си предяви гражданския иск и не се оттегли. Добре, че той поне не е юрист. Да, не е. Той (очевидно) си има други проблеми.

15.10.17 г.
С.

Няма коментари:

Публикуване на коментар